Zašto nam je potrebna KnjigaPOLJA – Iskustva korisnika

programer Una Jovanović MilkovskiPrva verzija KnjigePOLJA koju je osmislio YuTeam Software je bila desktop verzija koja je nastala pre oko pet godina. Tada je aplikaciju koristilo nekoliko korisnika. Daljim razvojem i usavršavanjem osmišljena je prva verzija web aplikacije KnjigePOLJA, koja je u upotrebi od prošle godine. Sada više od 450 poljoprivrednih gazdinstava kroz ovu aplikaciju prati proizvodnju na više od 3.300 hektara obradivih površina.

Namena aplikacije je da pomogne poljoprivrednicima bez obzira na vrstu proizvodnje kojom se bave i da li su to mali poljoprivrednici ili velika gazdinstva. KnjigaPOLJA će im pomoći u vođenju gazdinstva. Kroz aplikacije mogu da isprate sve aktvnosti koje su radili tokom proizvodne godine, troškove i prihode. Videće da li su u plusu ili minusu. U suštini KnjigaPOLJA pojednostavljuje proces praćenja proizvodnje, a na osnovu podataka moguće je planiranje budućih aktivnosti u procesu proizvodnje.

kaže Una Jovanović Milkovski programer u YuTeam Software -u.

proizvodni nalogKorišćenje KnjigePOLJA nije komplikovano. Aplikacija je dosta grafički orijentisana, na srpskom je jeziku. Pored toga, operateri YuTeam Software-a su tu da pomognu. Obezbeđeni su i video tutorijali i pisana uputstva.

Kada je osmišljena i napravljena KnjigaPOLJA je bila namenjena ratarima. Kasnije su u YuTeam Software-u uvideli da i druge proizvodne grane mogu imati koristi od ove aplikacije. Sada je KnjigaPOLJA namenjena, osim ratarima, i voćarima, povrtarima, a uskoro i vinogradarima, pčelarima, ribarima, proizvođačima peradi.

Trenutno je najviše koriste ratari i povrtari. Uglavnom su to veća poljoprivredna gazdinstva i agro preduzeća. Za vođenje KnjigePOLJA kod ovih korisnika zadužena je osoba koja svakodnevno unosi potrebne podatke i ažurira stanja.

Korist od KnjigePOLJA opravdava cenu

Investiranje u KnjiguPOLJA je nesumnjivo potreba savremenog poljoprivrednika.

Kada je reč o ceni, ona nije velika u odnosu na korist koju će korisnik ostvariti.

Smatram da za manja poljoprivredna gazdinstva to nije mnogo novca, obzirom da osnovni paket ne košta više od pretplate za mobilni telefon. Ukoliko se opredele za godišnju pretplatu imaju i popust. Što se tiče većih gazdinstava njima su namenjene posebne ponude u zavisnosti od toga koje su im potrebe. Aplikacije prilagođavamo uslovima poslovanja, te u tom pravcu radimo izmene.

dodaje Jovanović Milkovski.

Dalje proširivanje KnjigePOLJA

U narednom periodu KnjigaPOLJA biće prilagođena i organskim proizvođačima, jer je u toj proizvodnji vrlo važno u potpunosti pratiti proizvodne procese. Osim toga, želja YuTeam Software-a je da uključe i firmu DunavNET koja se bavi implementacijom i primenom inovativnih rešenja, od hardverskih uređaja opremljenih adekvatnim senzorima i komunikacijskih interfejsa, do „cloud-based“ funkcionalnosti.

Iskustva korisnika Knjige POLJA

agronom Carske bašte Vesna NikolinCarska bašta je zrenjaninsko preduzeće osnovano 2008. godine kada su se poljoprivrednici, uglavnom povrtari i cvećari, udružili i otvorili distributivni centar. Danas su prepoznatljivi na velikom tržištu i snabdevaju velike kompanije svojim proizvodima. Među prvima, postali su korisnici KnjigePOLJA. Trenutno su u implementaciji Global Gap standarda, koji će zajedno sa vođenjem KnjigePOLJA omogućiti analizu svih parametara u proizvodnji, kaže agronom Carske bašte Vesna Nikolin.

Svakodnevnim planiranjem i praćenjem svih aktivnosti na gazdinstvu putem KnjigePOLJA dobijamo tačnu i jasnu sliku koji je utrošak repromaterijala, podatke o učešću ljudskog rada koje je kod nas i najveće učešće u ukupnim troškovima, zatim o troškovima mehanizacije, sredstava za zaštitu bilja… Tako saznajemo koja kultura je za nas rentabilna i koju ćemo dalje proizvoditi. S pram toga pokušavamo da napravimo i plodored. Evidencija je obaveza više u toku dana, ali je korist višestruka. Stvaramo mogućnost da sve izanaliziramo, da nam slika bude jasnija, a osećate se sigurnijim u radu. Podatke unosim oko sat i malo više vremena u toku dana i za KnjiguPOLJA i Global Gap. To je obaveza, ali i zadovoljstvo.

objašnjava Nikolin

Kroz KnjiguPOLJA utvrđujemo da li je ostvarena zarada, ili gubitak

Boban Veličković vodi KnjiguPOLJA u preduzeću SM-agrar, koje se na većem delu oranica bavi ratarskom proizvodnjom. Proizvode i semena trava i povrća, a od pre dve godine i lekovito bilje. Ovo je druga godina kako koriste KnjiguPOLJA.

KnjigaPOLJA se koristi tako što su na njoj označene sve parcele gps-om i mogu se videti preko google maps. Za svaku parcelu unosimo podatke o: kulturi, primenjenim agrotehničkim merama, hemijskim sredstvima, mineralnim đubrivima, o potrošnji goriva i svim troškovima koji nastaju u procesu proizvodnje. Na jednom mestu imamo sve zabeleženo. Program sam pravi tabele i grafiku. Tako vidimo kako se troškovi nekih repromaterijala mnogo odvajaju od nekih drugih troškova. Na primer, kroz analizu podataka u proizvodnji kukuruza najveći deo troškova predstavljaju oni za seme i mineralno đubrivo, a hemijska sredstva zauzimaju relativno mali procenat troškova, pa smo tako došli do zaključka da ne treba štedeti na hemijskim sredstvima. U KnjiguPOLJA na kraju proizvodnog ciklusa unosimo i prihode sa parcele, a program sam prikazuje da li je ostvarena zarada ili gubitak sa pojedinom kulturom. Takođe unosimo i podatke o radnim satima, mašinama, amortizaciji itd. KnjigaPOLJA je veoma korisna. Uvek imate na jednom mestu sve informacije i zaključke možete donositi na osnovu njih, jednostavno, sa par klikova.

kaže Veličković.

povrtar Čikoš Erne, Čikoš gazdinstvoPovrtar Erne Čikoš proizvodnju obavlja na otvorenom na 6 hektara, a pod plastenicima ima 7.000 kvadrata. Povrće proizvodi preko 20 godina. Specijalizovao se za proizvodnju celera i spanaća. Koristi KnjiguPOLJA u svom poslovanju.

Namerava da proširi proizvodnju na šargarepu i zelenu salatu, pa će mu evidencija kroz aplikaciju mnogo značiti. Posebno ističe mogućnost da se na kraju proizvodne godine za određeni usev, kada se svi podaci unesu u KnjiguPOLJA, ustanovi da li je ostvarena dobit. Proizvodnja povrća iziskuje velika ulaganja u repromaterjal i rad, pa je značajno da od nje imamo i korist, kaže Čikoš.

Za KnjiguPOLJA piše: Aleksandra Mihajlović (Poljosfera)

Podelite ovaj post