Konferencija „Digitalizacija u poljoprivredi“

U petak, 14. decembra 2018. godine, održana je konferencija Digitalizacija u poljoprivredi u organizaciji firme YuTeam Software i Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Srednjebanatskog upravnog okruga.

Cilj konferencije bio je da se predstave načini primene savremenih informaciono komunikacionih tehnologija u poljoprivredi i koristi koje poljoprivrednici mogu imati od takve primene.

Učesnici

konferencija digitalizacija u poljoprivrediFirma YuTeam Software predstavila je svoju web aplikaciju KnjigaPOLJA koja predstavlja značajnu pomoć u vođenju poljoprivrednog gazdinstva ili firme koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Posetioci su imali prilike i da čuju iskustva firme Carska Bašta iz Zrenjanina koja već nešto duže od godinu dana koristi ovu aplikaciju za praćenje proizvodnje svih povrtarskih kultura koje uzgajaju u svojim plastenicima, ali i na otvorenom.

Na skupu se predstavila i firma DunavNET koja je predstavila svoju platformu agroNET. Učesnici su mogli da čuju kako funkcioniše ova platforma i na koji način im može pomoći sistem koji ne samo da omogućava sakupljanje podataka sa njiva i plantaža u realnom vremenu već i takve podatke obrađuje putem ekspertskih sistema i korisniku nudi smernice za dalji rad.

Gospodin Miodrag Bogunović iz Gradske uprave grada Zrenjanina pričao je o platformi GIS Zrenjanin. Ova platforma nudi niz digitalnih mapa na kojima korisnik ima mogućnost da vidi katastarske parcele, industrijsku zonu grada Zrenjanina kao i poljoprivredno zemljište.

Među učesnicima bila je i naša saradnica, gospođa Aleksandra Mihajlović, koja je pričala o prednostima informisanja putem internet portala Poljosfera.

Primena savremenih tehnologija i modernizacija poljoprivredne proizvodnje je neophodna u svim poljoprivrednim zemljama, pa i kod nas. Srbija vrlo malo koristi savremene informaciono komunikacione tehnologije za unapređenje i racionalizaciju poljoprivredne proizvodnje. Iskustva zemalja u regionu, a i šire, pokazuju da je edukacija od presudnog značaja.

Zbog toga smo se potrudili da približimo načine primene tehnologije u svakodnevnom poslovanju jedne savremene poljoprivredne proizvodnje.